Zeker als u een wat oudere woning heeft kunt u getroffen worden door een bekende en vaak gevreesde kwaal: optrekkend vocht in de muren. Dit probleem ontstaat door een gebrekkige waterkering in de aanwezige fundering. Tegenwoordig is het steeds makkelijker om zelf iets te doen aan bestaande vochtproblemen en wellicht nog belangrijker om mogelijke problemen te voorkomen.
Hoe bestrijdt u zelf optrekkend vocht in uw woning?
Als u van plan bent om het optrekkende vocht goed aan te pakken dan kunt u kiezen om de aangedane muren te injecteren met een waterafstotend middel. Hiervoor dienen in de muur gaten geboord te worden die vervolgens gevuld worden met een gel die doorgaans op basis van Siloxaan wordt gemaakt. De verschillende componenten waaruit de gel bestaat creƫren een waterafstotende laag waardoor het optrekkende vocht wordt gestopt.
Werk volgens een stappenplan
Uiteraard is het belangrijk om te weten of de vochtproblemen in uw muren daadwerkelijk worden veroorzaakt door opstijgend grondvocht en niet door bijvoorbeeld een gebrek aan ventilatie. Daarna werkt u het makkelijkste volgens een handig stappenplan.
- Bereid de ondergrond voor. Wellicht is uw muur of wand voorzien van stuc. Om het injecteren te laten slagen is het belangrijk om de aangetaste stukken van de muur zoveel mogelijk af te kappen en de ondergrond stofvrij te maken. Eventuele voegen of barsten herstelt u met herstelmortel op basis van cement.
- Teken de boorgaten af. Plaats over de hele oppervlakte van de aangetaste muur getekende boorgaten. Hierbij houdt u rekening met een tussenafstand van 10 cm. Heeft uw woning geen spouwmuur dan is het ook mogelijk om direct in de buitenmuur de gaten te boren, waarmee stof en schade binnenin de woning worden voorkomen.
- Boor de gaten. Na het aftekenen kunt u de gaten boren. Gebruik hiervoor een steenboor, afhankelijk van de dikte van de muur houdt u 90% tot 95% van de totale muurdikte aan als boordikte. Indien gewenst kunt u na het boren van alle gaten het ontstane stof en gruis opvegen en of met een stofzuiger verwijderen.
- Injecteer de muur. Breng de injectiegel aan in de geboorde gaten. Hiervoor kunt u gebruik maken van onder meer een spuitpistool. Zorg er altijd goed voor dat het gat vanaf de achterzijde af gevuld wordt. Voor een optimale werking vult u de boorgaten volledig met de gel.
- Werk de muur netjes terug af. Na het vullen van de boorgaten kunt u deze terug dichtmaken met een zogenaamde repareer mortel. Wilt u de muur daarna bijvoorbeeld opnieuw stucen dan is het belangrijk om de aangebrachte mortel eerst goed uit te laten harden.
Als u een beetje handig bent dan is het goed mogelijk om vochtproblemen in de muren van uw woning zelf te bestrijden zonder dat u daarvoor de hulp van een extern bedrijf dient in te roepen. Via de website van Dejongbv.nl komt u direct in contact met diverse vochtbestrijders bij u in de regio. Dejongbv.nl is operatief in heel Nederland. Neem voor meer informatie contact op via de bovenstaande link.